Tosca

Komponert av Giacomo Puccini. Librettoen er skrevet av Luigi Illica og Giuseppe Giacosa og er basert på det dramatiske skuespillet La Tosca av Victorien Sardou.

Hva er et menneskeliv verdt i møte med makt, ære, begjær og hevn?

Det ukrenkelige menneskets plass i en verden av forfølgelse, tortur og maktmisbruk, tematiseres i Puccinis evig aktuelle drama. Sangerinnen Tosca og kunstneren Cavaradossi har et stormfullt og inderlig kjærlighetsforhold. Samtidig er despoten Scarpia besatt av Tosca, og er villig til å gjøre alt som står i sin makt for å få henne. Når det viser seg at Cavaradossi skjuler den politiske flyktningen Angelotti utnytter Scarpia muligheten til å få Tosca – om det så bare er for en kort stund. Snart står Tosca overfor et helt umulig valg – mellom livet og kjærligheten.

Giacomo Puccini skrev operaen Tosca i 1899, men la historien til 1700-tallets Roma, hvor Napoleon Bonaparte styrte med knallhard hånd.

Vi har flyttet historien til vår tid, og presenterer en moderne Tosca, i et historisk samarbeid mellom Kilden Opera, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) og OperaRogaland (OR), i et nasjonalt nybrottsarbeid som sørger for at publikum fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør vil få muligheten til å oppleve forestillingen.

I rollene finner vi et stjernelag av sangere, alle på terskelen til internasjonale karrierer, med den norske sopranen Nina Gravrok i tittelrollen som Floria Tosca. Regissør er Ingrid Forthun, best kjent som Kildens tidligere teatersjef, men like kjent som en kompromissløs og dypt musikalsk kunstner. Dirigent er Peter Szilvay, en mann med glødende engasjement for samspillet mellom scene og orkestergrav. Scenografi er ved anerkjente Dagny Drage Kleiva, kostymene er ved Anette Werenskiold, som også stod for de fantastiske kostymene da Kilden Opera satte opp Kveiteprinsen. Det er Kilden Teater og konserthus som står for produksjonen av kostymer, scenografi og rekvisitter.

Rollen som gjetergutt vil i Sandnes gjøres av Tobias Vigrestad Mellemstrand. Han er del av Ung Opera, talentsatsingen for unge klassiske sangere ved Hå kulturskule.
Kristiansand Symfoniorkester og Kristiansand Operakor er selvfølgelige medspillere ved forestillingene. I tillegg har vi med et profesjonelt vokalensemble bestående av 16 sangere fra Kilden Vokalensemble, Vocal Art og Vokal Nord. Som solistene og dirigenten, følger også disse produksjonen videre på turne til NOSO og OR.
Barnekor sammensatt av sangelever fra kulturskolene i Hå og Klepp

Floria Tosca - Nina Gravrok

Mario Cavaradossi - Christian Juslin
Baron Scarpia - Kosma Ranuer
Cesare Angelotti - Trond Gudevold
Spoletta - Kristian Krokslett
Sciarrone

Kirketjener - Jørgen Backer
Gjetergutt - Tobias Vigrestad Mellemstrand
Fangevokter - Trond Gudevold
Soldater, politimenn, damer, byfolk, korgutter

Dirigent - Peter Szilvay
Regissør - Ingrid Forthun
Koreograf/regi ass - Kari Anne Vadstensvik Bjerkestrand
Kormester - Ursa Lah
Scenograf - Dagny Drage Kleiva
Kostymedesign - Anette Werenskiold
Lysdesign - Joakim Foldøy

Kilde: Facebook