Det er ikke helt uten grunn at Helgeland blir kalt for et padleparadis. Med tusenvis av øyer, holmer, skjær og lune viker blir Helgeland ansett som et av Norges beste områder for havkajakk. Trange fjorder og utallige øyer omkranset av storslåtte fjell, gir deg som padler stor variasjon og mange spennende naturopplevelser.

Helgelandskysten er av Den Norske Turistforening sine Facebook-venner kåret til Norges vakreste kyststrekning.

Det er med en sitrende fryd vi nå sammen med med vår samarbeidspartner Helgeland kajakk "padler i gang" en pilottur til særs vakre Helgelandskysten. Vi vet at svært mange har lyst å oppleve dette øyriket med holmer, skjær og vakre fjell, men logistikken og avstanden bremser turplanene. Nå kan du bare surfe på dønningene og la Rogaland Aktiv arrangere turen for deg.

Dette blir en pilottur med priser deretter, altså en tur til kostpris. Her har du sjansen til å være med på et nybrottsarbeid og sette rammer for kommende turer.

Antall deltakere: 5-15
Pris: Variabel

" Alt inkludert: kr: 11 000,- (eks mat)
" Uten fly: kr: 7 000,-
" Med egen bil og kajakk: kr: 3000,-

Dagsetappene er korte, noe som er bevisst. La oss komme i leir, rigge telt, så kan hver enkelt ta en god kveldstur på egen hånd, eller sammen med noen andre. Men pass på, ikke padle dere vill blant øyer, skjær og holmer, for de er det mange av, for å si det mildt.

Vi ønsker på denne turen deltakere som er åpne, eventyrlystne og ønsker å sette rammer for kommende turer. Det blir ingen klar turledelse, vi ønsker å utforske kysten sammen med padlere som har solid padleerfaring, minimum grunnkurs hav.

Tomma

På Tomma, som er vårt utgangspunkt for denne turen, finner du hvite, nydelige strender og gode teltplasser. Øyas høyeste fjell er Tomskjevelen på 922 m.o.h, som vi besøker på dag 2 på vår tur.

En padletur i farvannet rundt Tomma kan ofte by på rike opplevelser. En kan se flokker av niser, ørn, lundefugl og villsau på samme turen. På Tomma blir du garantert rik på store opplevelser sies det.

Turen dag for dag, (forandringer kommer helt sikkert)

Dag 1: Fredag 29 juni

" Avreise Stavanger lufthavn Sola kl: 06.36
" Ankomst Mo i Rana kl: 11.25
" Minibuss til fergeleie på Nesna

Nå er vi i gang med eventyret. Vår samarbeidspartner henter oss på Mjåsundet og kjører oss 10-15 minutter til Tomma turistsenter. Her ligger kajakker og venter på oss.

For de som velger å ankomme med bil, må disse være på Tomma turistsenter i løpet av Fredag 29 Juni. Det er ca 23 timer å kjøre fra Stavanger så beregne god tid.

Campingen i Tomsvika er familiedrevet, og ligger i rolige og idylliske omgivelser nært ved havet, kun 4 km til Husby sentrum hvor du finner et lite lokalt samfunn med butikker, skole og samfunnshus. Se link til Tomma turistsenter

Vi bruker fredags kveld til å bli kjent, ta en tur på den lokale puben og klargjøre kajakker for tur kommende dag.

Dag 2: Lørdag 30 Juni

" Avreise camp i Tomsvika
" Bestigning av Tomskjelven 922 moh
" Camp på Lomøya

For de som ennå ikke har handlet det mest nødvendig bør dette gjøres om morgenen lørdag. Litt utpå formiddagen drar vi av gårde til Røstneset og Finnvikvåten.

Tomskjevelen er en av de høyeste kystfjellene på Helgelandskysten. Vi håper og tror vi kan bestige den 922 meter høye Tomskjelven fra nord. Turen er beregnet til 5-6 timer tur retur og skal derfor være overkommelig for de fleste.

Utsikten fra Tomskjevlen skal være formidabel sies det, du får panoramautsikt til størsteparten av Helgelandskysten. Dessverre ligger det ofte skyter rundt toppen, men på vår dag blir det selvsagt perfekt.

Etter en lang fjelltur setter vi oss i kajakkene og padler det korte stykke til Lomøya der vi skal ha vår første kystcamp. Kan vi ha kokt torsk til middag? Husk fiskesnøre.

Dag 3: Søndag 01 Juli

" Lomøya- Mangvarden
" Mangvarden- Svenningen

Nå er vi på kajakk-tur på Helgelandskysten. Fra campen på Lomøy drar vi nå vest mot Mangvarden. Turen foregår i skjermet farvann mellom holmer og skjær. Vi besøker tettstedet Molaget og/eller Straumøya, før vi ender opp på Svenningen der vi skal ha vår tredje camp.

På Svenningen finner du et spennende turmål med en interessant krigshistorie så her blir det rikelig med tid til å utforske øyen med flotte turmål.

Dag 4: Mandag 02 Juli

" Svenningen- Lovund
" Topptur til Lovundfjellet (Litlefjellet) 623 moh

Vi håper og tror at når du åpner glidelåsen i teltet denne flotte mandagen vil du se Lovvund i vest, som er vårt mål for dagen.

Lovund- lundefuglens rike.

Lovund har Helgelands største lundefuglkoloni med ca 200 - 300.000 fugler. Lundefuglen forlater øya etter hekkesesongen i slutten av august og holder da til i havet utenfor Norge og Nordsjøen. Her lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter. Når lyset kommer tilbake i januar/februar, begynner fuglene så smått å trekke seg inn mot hekkestedet sitt og ettersom tiden går, kommer den nærmere og nærmere sitt sted; Lovund. Den 14. april på ettermiddagen (slår nesten aldri feil) kommer fuglene i store kolonier og slår seg ned i lundefuglura på Lovund - et fascinerende syn!

Øya har rundt 475 innbyggere og har et areal på bare 4,87 km2. Men selv om øya er liten er den et av de mest aktive kystsamfunnene i fylket og er "nestoren" i nordnorges oppdrettshistorie.

Etter å ha handlet litt "goodis" på Lovund fortsetter vi turen sørover mot den lille viken Nøvika som ligger like ved fo0ten av Lovundfjellet som er vårt toppturmål denne dagen. Det er noe bratt i oppstigningen til fjellet, men stien er godt sikret. Lovundfjellet er ofte omringet av tåke og kan ha liten sikt. Vær forberedt på dette i all slags vær.

Fra Lovundfjellet har en fantastisk utsikt over havet og øyene rundt, ikke minst til Træna. Tiden opp og ned er ca. 3 1/2 time.

Etter endt topptur drar vi nok en gang nordover samme vei vi kom og etablerer leir i Ytterstyvan. Fra leiren har vi fantastisk utsikt til Træna i vest. Har du ikke fått nok fjelltur, kan en alltids ta seg en vandretur på vakre Lovund. Kanskje en forfriskning på Lovund hotel kan friste?

Dag 5: Tirsdag 03 Juli

" Lovund- Verholmen- Lovundværet
" Camp Svenningen

Området Nord for Lovund er alle kajakkpadleres paradis. Her finner vi små øyer, holmer og skjær overalt hvor vi vender baugen vår. Utfordringen blir å holde retningen. Her er trange kanaler og sund, samt et virvar av holmer og skjær. Det er bra vi kun har en kajakk og ikke seilbåt i disse trange farvann.

Vi håper og tror værgudene står oss i slik at vi kan krysse Lovundvika i rolig sjø. Målet for dagen er nok en gang den lune havna vår på Svenningen.

Dag 6: Onsdag 4 Juli

Svenningen- Solvær
Solvær- Kvitvær

Jeg har hørt noen rykter om at dette kan bli den fineste etappen på denne turen. Kvitvær er et sandparadis, en skikkelig Edens hage. Blomsterduftanes og frodig, og med kritthvite strender i fleng. Både nord-, vest- og sørsida har førsteklasses landinger midt i idyllen. Bedre får du det knapt, enten du gjør strandhogg med kajakk eller lettbåt. Hele øya er full av svanemadrasser for overnatting, her kan du velge og vrake. Alt fra 3-4 meters bæring til mer eleverte varianter høyere opp på øya.

Fra Svenningen legger kursen nok en gang innom Moflaget/ Straumsøya hvor vi satser på litt shopping og handling. Nylastet med masse godsaker settes kursen mot vakre Kvitvær.

Dag 7: Torsdag 05 Juli

" Sjarmøretappen
" Turens siste dag
" Svenning- Tomsvika

Turens siste dag. Eventyret er snart slutt. Fra vakre Kvitvær settes kursen sydover mot Tomma. Igjen passerer vi kjente steder som teltplassen på Lomøya, vi ser innover mot Røstneset der vi besteg Tomskjelven fra. Om litt ender er vil tilbake på campingen i Tomsvika. Nå er det fest i baren.

Dag 8: Fredag 06 Juli, avreisedag.

" Ca 12.00, avreise Tomsvika
" 16.20: Fly fra Mo i Rana
" Ca 21.00: Ankomst Stavanger

Våre samarbeidspartner sørger for at vi kommer oss vel av gårde til fergeleie på Mjåsundneset hvor vi skal ta ferge over til Nesna. En minibuss transporterer oss til flyplassen i Mi i Rana hvor vi tar flyet kl 16.20.

Dette blir en pilottur med priser deretter. Vi ønsker med på tur deltakere som er åpne for forandringer og som aktivt kan delta på turen.

Har du lyst å være med på tur på vakre Helgelandskysten? Vis din interesse. Vi håper og tror dette kan bli en utrolig kjekk tur.

Vi vil om ikke alt for lenge åpne for påmelding. Det vil bli en kort frist for dette da vår samarbeidspartner har stort trøkk på kajakker og ønsker en snarlig avklaring på antall deltakere.

Kilde: Facebook