Notme?

metoo-kampanjen som har pågått verden over de siste par månedene har gitt oss innblikk i en tematikk som sjelden diskuteres offentlig. Hashtaggen har blitt brukt flere millioner ganger, og kvinner og menn har delt opplevelser knyttet til seksuelle overgrep og seksuell trakassering.

Kampanjen har blitt kritisert for å være ensidig, og enkelte menn har opplevd seg stigmatisert på vegne av eget kjønn. Det er imidlertid et faktum at historiene som deles for det meste er omhandler heteronormative narrativer, med en mannlig overgriper og et kvinnelig offer. Historier om samkjønnede overgrep eller kvinnelig overgriper spesielt hører man lite om, og i Norge har det vært relativt stille fra det skeive miljøet. Å anmelde eller fortelle om overgrep kan ha en ekstra høy pris i små, gjennomsiktige miljøer. Storsamfunnets holdninger kan også vanskeliggjøre åpenhet; et søk på “voldtatt mann” på Google gir utallige treff på forum som diskuterer hvorvidt en mann i det hele tatt kan bli utsatt for voldtekt. Seksualisering av det skeive miljøet kan være grobunn for holdninger om at offeret kanskje var helt eller delvis med på det som skjedde.

Er tausheten uttrykk for mørketall, eller angår ikke tematikken det skeive miljøet? Er det vanskelig å kjenne igjen overgrep som ikke passer inn i det klassiske narrativet? Kan det hende skeive har en høyere “terskel” for å anse noe som et overgrep?

Debattpanel: Kommer

Hvor: Pride House - Litteraturhuset i Bergen
Klokken:15.30 – 16.30
Aldersgrense: Åpent for alle
Cc: Gratis

Kilde: Facebook