I 1990 forbandt man kroppspress med det å være fanatisk opptatt av egen kropp. I dag beskrives det som noe utenfor oss selv som øker fra uke til uke og kan, for å nevne noe, forårsake spiseforstyrrelser, bortfall av menstruasjon, infertilitet, depresjon, angst og andre psykiske lidelser. Hva skjedde?

Norge er best i verden i dårlig kroppsfølelse. Tall fra verdens helseorganisasjon sier at så mange som halvparten av norske jenter føler seg for tjukke. Blant norske gutter er tallet rundt 30%. Kroppspresset opptrer også i stadig yngre aldersgrupper. “Det er ikke uvanlig at å høre syvåringer snakke om sixpack”, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.
De siste årene har emneknaggen sommerkroppen florert i sosiale medier. Man etterstreber en perfekt kropp, trening, slanking og kalorifattig mat før sommervarmen kommer. Under emneknaggen blir det publisert lekre bilder av lettkledde muskuløse og veldreide kropper. Mange opplever dette som en enda større grunn til å ikke ta fram badetøyet. Vi lever i en kultur der det å kunne ta seg ut og ligne mest mulig på det rådende skjønnhetsidealet blir ansett for å være en prestasjon i seg selv.

NRK har den siste tiden kjørt en rekke dokumentarserier med fokus på kropp, identitet og selvbilde, som Line fikser kroppen, Innafor, Jævla Homo, Prosjekt Perfekt og Jeg mot meg. Målet for seriene har vært å ta tak i problemene rundt kroppsfokus, fjerne skam og tabu og lære unge mennesker å bli glad i den de er. Flere av seriene har likevel høstet kritikk – blant annet for å bidra til kroppspresset fremfor å bekjempe det, og på å presentere løsninger på problemer vi ikke visste vi hadde – uten et kritisk blikk.

Men seriene tar også temperaturen på tiden – etter flere år med filtre, retusjering og poseringer har en kroppspositivistisk bølge i det siste skylt over sosiale medier. Et kjapt søk på hashtaggen #Bodypositive på instagram gir 4,3 millioner treff. Her hylles kropper i alle former og fasonger med alle sine uretusjerte preg av et liv som er levd. Bevegelsen har blant annet blitt promotert i Norge av blogger Carina Elisabeth Carlsen og SKAM-skuespiller Ulrikke Falch.

Hvordan skal vi bekjempe det stadig økende kroppspresset, og lære oss å elske mangfoldet av kropper? Kan vi bekjempe kroppspresset med mer kropp, eller kan vi tie temaet i hjel?

Panel: Kommer

Hvor: Loungetelt i Pride Park 2018 - Festplassen
Når: 16.30
Aldersgrense: Åpen for alle
Cc: Gratis

Kilde: Facebook