BLÅ | Fredag 12. mai 2018 | 20:00 | CC:220 | ID:20
XYLOURIS WHITE (GR/AU)

Sammensettingen av de to musikerne i Xylouris White er like uventet og usannsynlig som den er unik. Deres geografiske bakgrunn er ikke alltid så tydelig da det trekkes inspirasjon fra hele verden, men den sier noe om hvordan musikken har blitt til. George Xylouris fra Kreta har spilt lutt siden han var liten og turnerte i mange år med sin far Antonis Xylouris bedre kjent som Psarandonis, en lokal legende som i mange år har skjøvet på grensene for gresk folkemusikk. Hans onkel Nikos Xylouris er en av de største greske musikalske ikonene gjennom tidene, og har han lagt mye av grunnlaget for det som i dag er moderne gresk musikk. På en av turneene med faren møtte George den australske trommeslageren Jim White. Han er mest kjent gjennom bandet Dirty Three, men også en høyt verdsatt musikker som har spilt sammen med artister som PJ Harvey, Cat Power og Nick Cave.

Deres vennskap strekker seg helt tilbake til 1990, men de samarbeidet ikke sammen musikalsk før i 2014 da de slapp debutalbumet Goats. I 2016 fulgte de opp med Black Peaks på plateselskapet Bella Union, og samarbeidet har modnet og blitt enda mer utforskende. Jim White ligger langt frem i lydbildet men balanserer det hele hårfint. Ofte er samspillet mellom trommene og resten av bandet det som gjør musikken så spennende, og gjør at sjangrene smelter sammen. Det skifter mellom post-punk og jazz like lekende lett som taktene fra både bluegrass og klezmer sklir ut og inn, og ofte flere ganger i samme sang. Det er musikk som bare kan bli bedre av å høres live.

19. januar kommer Xylouris Whites tredje album - Mother - nok en gang på Bella Union. Xylouris omtaler musikken på albumet som en modningsprosess: "“It’s the natural maturity of fruits as they ripen. As fruit matures by the rhythm of nature, so the music grows at its own pace. So, here are two maturing fruits giving the taste of their present maturity – and they’re still children.”

Vi har troen på at de er mer enn nok klare!

www.xyolouriswhite.com
www.blaaoslo.no
www.ticketmaster.no

Kilde: Facebook