”If you haven’t seen Marc Maron do stand-up, you have to go out to see Marc Maron do stand-up!” – Jimmy Fallon

Marc Maron har skrevet og opptrådt med rå, ærlig og tankevekkende komedie for radio, TV, scenen, bøker og online i over tjue år. Han er kjent for sin podcast ”WTF med Marc Maron”, der han har intervjuet folk som Conan O’Brien, Robin Williams, Keith Richards, Ben Stiller, Julias Louis-Dreyfus, Lorne Michaels og USAs forrige president, Barack Obama. Den 22. april tar han turen til Folketeateret. Billetter i salg 13. desember.

Maron startet podcasten for åtte år siden da han ble sparket fra radioen for fjerde gang. Nå har den blitt et fenomen med i snitt 7 millioner nedlastninger i måneden og totalt 375 millioner nedlastninger, men Marc Marons karriere har vært lagt i fra vært ukomplisert. Før han kom dit han er i dag har han møtt på flere vanskelige tilfeller.

På slutten av 80-tallet fikk han en fot inn på Comedy Store i Los Angeles – en mulighet han kastet bort på grunn av narkotika. Maron flyttet tilbake til hjembyen New Mexico fir å bli ren og begynte på nytt i Boston der han gikk på college og videre til New York. Karrieren i New York gikk på tomgang, så Maron gjorde et nytt forsøk på vestkysten uten mye suksess. Redningen ble tilbud som programleder for den amerikanske radiostasjonen Air America 2004, men program etter program han jobbet ble lagt ned, og når det fjerde radioprogrammet på fem år gikk av luften fikk Marion sparken fra radioen.

En arbeidsløs Marc Maron startet sin podcast med svært enkle midler – i begynnelsen spilte han det inn hos Air America etter kontortid da han fortsatt hadde nøkkel. Etter et par måneder flyttet Maron podcasten til garasjen sin i Los Angeles, og derfra sender han fortsatt. Mange av gjestene er andre komikere, og gamle venner og bekjente, som snakker fritt og diskuterer alt mellom himmel og jord; deres karriere, delte erfaringer og turnéhistorier.

Podcastens suksess har åpnet flere dører for Maron: Han har gitt ut to Netflix-spesialer (”Too real” og ”Thinky Pain”), og han har en av hovedrollene i Netflix-komedien ”GLOW”. Han har gitt ut to bøker, ”The Jerusalem Syndrome: My Life as a Reluctant Messiah”, basert på hans soloshows, og essaysamlingen ”Attempting Normal”, som kom inn på New York Times bestselgerliste. Han turnerer som stand up-komiker og foreleser om podcasting, teknologi og sin egen livs- og karrierereise. I 2012 ble Marc Maron kåret til en av de 100 mest innflytelsesrike menneskene i Time Magazine.

Kilde: Facebook