Teaterdagene på Toten - tema Teater 25 år
fra 22. - 27.mai 2018
Festforestillingen for teaterdagene er: KRANSEN OG KRONEN.

NORGES NOBELPRISVINNERE I LITTERATUR!
I KRANSEN OG KRONEN møter vi Maria, Kristin, Victoria og Petra. fire kvinneskikkelser hentet fra romanene Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset og Victoria av Knut Hamsun, Maria Stuart og fiskerjenten Petra av Bjørnstjerne Bjørnson. Kvinner preget av glede, fortvilelse, håp og kjærlighet. Musikken er fra fiolinrepertoaret til Johan Sebastian Bach.
Forestillingens prosjekt er å løfte frem Norges tre Nobelprisvinnere i litteratur, som alle har sterke røtter til Oppland fylke. Et spennende samarbeid med Oppland fylkesbibliotek har derfor kommet i stand, og i hele 2018 reiser vi på turné i Oppland, til de fleste bibliotekene i fylket.
Bjørnson, Hamsun og Undset tilhører skattkisten som ligger i vår litteraturarv. Det å kunne løfte frem disse tekstene, og spesielt tekster av Bjørnson, er spennende. Hans skuespill Maria Stuart er dessverre lite spilt, men hans maleriske og rike språk, de voldsomme kontrastene i sinnet, gir en skuespiller mulighet til å fordype seg i språkets skjønnhet, og de kontraster som menneskesinnet rommer. Maria Stuart står også i sterk kontrast til den morsomme og litt rampete fiskerjenten Petra. Romanene av Hamsun og Undset ligger nærmere publikums bevissthet. Det er folkekjære romaner, med kvinneskikkelser vi er blitt glade i gjennom dramatiseringer og filmer, så vel som bøkene.
At Bjørnson og Undset har sterke bånd til Oppland gjennom Aulestad i Gausdal og Bjerkebæk i Lillehammer, er kjent for mange, men at Hamsun også har sterke røtter til Oppland er mindre kjent. Men Hamsun var født i Vågå, og som ung voksen bodde Hamsun flere år på Gjøvik / Toten da han var veibygger. Ikke rart Oppland fylke er stolt av sine Nobelprisvinnere i Litteratur.

Teaterdagene på Toten - Tema Teater 25 år
er støttet av Oppland fylkeskommune, Østre Toten Kommune, Totens Sparebank og Kunstnerforeningen i Oslo.

Kilde: Facebook