Den amerikanske blues-rock-legenden Bonnie Raitt kommer til Trondheim for aller første gang, og til Norge for første gang på 13 år. Stjernekamp-vinner Adam Douglas spiller også, så dette blir en helaften stappet med amerikansk sjel.

Bonnie Raitt har vunnet 10 grammy-priser, hun er innlemmet i RocknRoll Hall of Fame, og magasinet Rolling Stone har henne på lista over tidenes 50 beste sangere gjennom alle tider. Hun er også på listen over verdens beste gitarister.
Bonnie Raitt er datter av John Raitt, som var musikalstjerne på Broadway, mens mora var pianist. Bonnie ble oppdratt som kveker, en religiøs tradisjon som var opptatt av å finne tilbake til den opprinnelige kristendommen, og som klarte seg uten både prester og kirkelige ritualer. Men for Bonnie var kveker-tradisjonen mer av en politisk retning, enn en religiøs.
20 år gammel gikk hun på afrikanske studier på Harvard University. Hun ville dra til Tanzania for å bidra til å lege skadene av vestlig kolonialisme. Men plutselig ble hun fanget av musikken og tok et års pause for å turnere sammen med selveste Rolling Stone.
Hun vendte aldri tilbake til universitetet, men det politiske engasjementet har hun beholdt. Bonnie Raitt var en av stifterne bak anti-atomkraft-organisasjonen MUSE. Hun bidro både på albumet No Nukes og på anti-apartheid-albumet Sun City. Hun har spilt for Amnesty International og en rekke andre organisasjoner, og på hjemmesiden oppfordrer hun alle til å lære mer om hvordan de kan bevare miljøet på kloden.
Bonnie Raitt har samarbeidet med utallige verdensstjerner, og har sunget duett med blant andre John Lee Hooker, Alicia Keys, Willie Nelson, Aretha Franklin og Ray Charles. Hun bidrar også på den ferske plata til Mavis Staples. Bonnie Raitts foreløpig siste album, Dig Deep (2016) fikk strålende omtale og er ei glimrende bluesrock-plate.

Adam Douglas, den beskjedne amerikaneren som stod igjen som vinner av Stjernekamp på NRK i 2017, blir den perfekte sparringspartner for Raitt denne kvelden.
36-åringen er fra en ny generasjon musikere, men deler mange av de samme røttene som sin gitarsøster. Det er en vanskelig øvelse å plassere folk som Adam Douglas i en sjanger, og det er enda verre å be ham gjøre det selv. Han henter inspirasjon fra pop, soul, blues og country, ispedd masse vokal, gitar, kor og helst med egen blåserekke. Det var på en kjøretur med mor og far han oppdaget soulmusikken første gang.
- Aretha Franklins Respect kom på radioen, og jeg hadde aldri hørt noe liknende før. Jeg forelsket meg helt i denne musikken. Fordi soul skal formidle følelser gjennom teksten. Det er en helt annen måte å synge på. Man skal levere det som ligger inni seg. Det føles veldig naturlig for meg, det er slik jeg opplever musikk.
Det var først høsten 2017 at Adam Douglas skulle ta steget ut av undergrunnen og inn i de tusen hjem. Hver lørdag løste han nye musikalske utfordringer i Stjernekamp, og endte opp med å vinne hele konkurransen.
- Jeg hadde ingenting å tape. Jeg var ukjent og tenkte at jeg kanskje kunne være med i et par uker og lære et eller annet. Men jeg hadde aldri forestilt meg at jeg kunne gå hele veien. Jeg har lært kjempemye. Jeg ble en bedre artist og tryggere på scenen av det. Det var så intenst, og jeg måtte skjerpe meg. Men samtidig var det veldig gøy. Jeg lærte at jeg kanskje klarer litt mer enn jeg tror jeg kan.
En ting som skilte Adam fra tidligere vinnere er at han sang sin egen låt i finalen, og vant ikke gjennom å tolke andre sjangere men ved å være seg selv.
- Det var det folk likte. Jeg er veldig ærlig. Alltid. Jeg prøver ikke å være noen andre enn meg. Jeg er bare Adam Douglas, kanskje med en ny hatt iblant.

Det er bare å glede seg til en ekstremt hyggelig og meningsfull kveld i Borggården, onsdag 1. august 2018.

Kilde: Facebook