Bli med og fyll Galleri Ariblå med en pepperkakeby!

PEPPERKAKEBYEN 2017
Åpner 25. november kl. 12.30 i Galleri Ariblå
For å skape den skikkelig gode julesteminga er det viktig med tradisjoner, og noen ganger må vi også lage noen nye. Byutvikling Sortland kommune, Sortland kunstforening og Sortland bibliotek inviterer alle som har lyst til å være med til å bygge opp en ny tradisjon med årlig pepperkakeby på Kulturfabrikken. Pepperkakebyen er et samarbeidsprosjekt hvor hvert lite bidrag tilsammen fører til et stort, spiselig og vakkert juleeventyr. Det åpner for samarbeid mellom barn, voksne, eldre, skoleklasser, barnehager, naboer, kolleger på jobb og medlemmer i lag og foreninger. Alle som har lyst er velkommen å være med, uansett hvilken kommune i regionen du bor i.

Hva dere vil lage bestemmer dere selv – alt fra kirke til utedo vil få plass i pepperkakebyen. Eller kanskje du vil lage en sjark? Fyll gjerne pepperkakebyen med både folk og fe. Byen vil være mulig å se i 360 grader, så pynt gjerne bidraget ditt på alle sidene.

Innlevering av byggverk til pepperkakebyens offisielle åpning skjer til informasjonsskranken hos Sortland bibliotek f.o.m. lørdag 18. t.o.m. torsdag 23. november i bibliotekets åpningstid. Du kan fortsatt levere ditt bidrag etter dette, men leverer du innen 23. november hjelper du oss å få byen klar til åpningen lørdag 25. november.

Høytidelig åpning av pepperkakebyen blir lørdag 25. november kl. 12.30 som del av aktivitetene på Julelørdag på fabrikken, før julegrantenningen på torget. Pepperkakebyen kan du besøke i Kulturfabrikkens åpningstid ut året, og det er gratis inngang.

DEIG TIL PEPPERKAKEHUS
Deig som egner seg til spisepepperkaker og deig som egner seg til konstruksjon kan være litt forskjellig. Vi anbefaler å lage en porsjon spisepepperkaker og en egen deig til byggverk. Her er en oppskrift på pepperkakedeig som er god å bygge med, og som må lages dagen før du baker ut:

PEPPERKAKEHUS
3 dl sukker
2 dl mørk sirup
100 g margarin
1 ss kanel
1 ss nellik
1 ss ingefær
3 dl melk
1 ss natron
ca 1 kg (1,7 liter) hvetemel

175 grader C, midterste rille

Bland sukker, sirup, margarin og krydder i en kjele og varm til fettet er smeltet. Hell i melken og la blandingen avkjøles. Bland natron i litt av melet og rør inn. Arbeid resten av melet til en fast og smidig deig. Hold litt igjen på melet slik at deigen ikke blir tørr. Kle deigen i plast og la den ligge minst ett døgn.

Deigen kjevles til 2 mm tykkelse. De store delene prikkes og sekes i 10-15 min. Lag gjerne en prøvekake som du steker først for å se hvor lang tid du trenger. Et annet tips er å kjevle deigen og legge den over på bakeplata før du skjærer ut delene. Lager du vindu kan du knuse drops og strø et jevnt lag i vindushullet. Når pepperkaken steker vil dropspulveret smelte sammen til vindusglass i hullet.

Du kan lime sammen deler med karamell, men karamell er veldig varmt og litt vanskelig å jobbe med og ikke egnet for barn. Et alternativ kan være å kjøpe smørbukkarameller og smelte på ovnen til å lime med, eller å lage Royal icing, som er kaldt og enklere å bruke. Royal icing blir hardt når det tørker, men er litt svakere som lim før det er helt tørt. Vil du bygge veldig store eller kompliserte byggverk kan det være lurt å lime sammen de nederste, bærende delene først, og la det tørke til neste dag før du setter sammen resten. Royal icing holder seg godt når du oppbevarer det i lufttett beholder. Du kan også ha i farge, og du kan eksperimentere med konsistensen for å lage tynn eller tykk glasur.

GLASUR - Royal icing
ca 3 dl melis eller mer
1 eggehvite
2 kryddermål 7% eddik eller sitronsaft

Visp eggehvitene luftig og tilsett eddik. Rør inn melis til fast konsistens.

Og husk: Med masse pynt blir det fint uansett!

Kilde: Facebook