Billetter til Skambankt i salg her: http://bit.ly/2i0IVF4
Foto: Fotograf Eirik Halvorsen

For mange år siden, kanskje helt tilbake til steinalderen, var det studenteruke i Havnekvartalet. Kultopia. I garasjen bak dagens Onkel Aksel, satte noen dramastudenter opp musikalen Tommy, og som en del av kulissene hadde de plassert ut to ganske fete amerikanske biler - én på hver side av scenen.
Noen kloke hoder hadde booket en håndfull artister til kulturfestivalen, deriblant et par rockeband, og ett av dem var Skambankt fra Jæren - et nytt bekjentskap for meg den gang.

Da vi kom inn i konsertlokalet, gikk det opp for meg at selve publikumsområdet minnet veldig om legendariske Marquee Club i London. Det viste seg også at noen til og med hadde tenkt på lyddemping og andre små, fikse detaljer, for idet bandet hadde brøyta seg gjennom første låta, var det helt åpenbart at dette kom til å bli en kveld og en konsert helt utenom det vanlige. Skambankt var i storform, lyden var perfekt.

Og så, et godt stykke ut i konserten, skjedde det uunngåelige; Midt i en låt, trekker gitaristene ut til siden av scenen og hopper opp på hvert sitt panser, på hver sin bil. Vi får Jærens tyngste riff servert i bredbente positurer, vi får doble gitarsoli mens batteriet på scenen hamrer laus som om de var damplokomotivet på Setesdalsbanens ukjente fettere. Vi får hele rockens vesen servert på ett fat, fra et band med alle de viktigste referansene på plass; Motörhead, Black Sabbath, AC/ DC - you name it, Skambankt got it. Et driv uten sidestykke fra slagverk og bass i bunn og fresende gitarer og insisterende vokal på toppen - det er som om dette er siste konserten de gjør, ever. Og det vil aldri ta slutt! Herregud for en konsert, Holy Smoke for et band!

Opplevelsen sitter faktisk i ennå, og det er sikkert 13-14 år siden vi sjanglet ut dørene med tinnitus og Havnekvartalets bredeste glis. Men det er rockens vesen, det er Skambankts vesen. Og selv om det ikke er plass til to fete amerikanske biler på Kick, så er det bare å hooke av fredag 2. Mars i kalenderen først som sist. Norges tyngste og feteste rockeband drønner inn i Kvadraturen og jeg skal selvsagt stå på første rad!

Skambankt er historien om fire kompiser fra Jæren som aldri har klart å legge fra seg hverken bredbente gitarriff eller Marshalls som spiller til 11. Siden 2004 har de krysset Norge og Danmark gjentatte runder i en sliten van og det blir det selvsagt sjukt bra liveband ut av!

Skambankt debuterte med sitt første album i 2004. De skaffet seg raskt et sterkt live-rykte, og i løpet av de neste årene la bandet flere signatursterke plater på bordet, med hits som "O Dessverre" og "Mantra". Skambankt trålte land og strand. De spilte flere ganger på Roskilde og Øya, varma opp for AC/DC på Valle Hovin og for DAD på deres store danske arena-turné.

Nå er de straks klare med nytt album, «Horisonten Brenner» og platen skal selvsagt turneres behørig! Hva er vel mer naturlig enn å invitere dem til Kristiansand for en heit og svett aften på Kick? Vi har venta siden steinalderen!

Folkens; Det blir rock, det blir fest, det blir support-band, og det blir SKAMBANKT!

Jan K, Svart Belte Booking

Kilde: Facebook