HAR 2-3 LEDIGE PLASSER IGJEN PGA VI HAR SKAFFET EKSTRAGUIDE. VÆR RASK!

Fredag 20. april kan du bli med Christin og Bjørn på nybegynnertur på randonee-ski til Midtre Høgvagltind (2066 m) i Jotunheimen. NB! Dagen etter (21. april) er det også topptur for nybegynnere til Surtningstind: www.facebook.com/events/194619844448079

TURBESKRIVELSE
- OPPMØTE KL 09:45 PÅ TRAPPA, LEIRVASSBU

Høgvagltind er en nydelig skitopp som egner seg veldig godt for nybegynnere. Turen passer for deg som ønsker å prøve randonee-ski i fjellet for første gang. Du må ha stått litt på ski tidligere (langrenn, fjellski eller slalom), men du må ikke «være god» eller «flink» til å stå nedover. Du kommer deg trygt ned uansett ferdighet - det lover vi. Det som er viktig er at du har prøvd rando-utstyret: Du må vite at støvlene ikke er for små (føtter utvider seg når de blir varme) og du må vite hvordan du justerer støvelhælen opp og ned på bindingen. Du må også vite hvordan du tar av og på feller.

På turen blir du kjent med andre friluftsinteresserte og får grunnleggende kunnskap om sikkerhet og ferdsel i fjellet om vinteren. Målet med turen er å nyte fjellet, bruke dagen og ta riktige valg i høyfjellet. Vi passer på at alle får i seg nok mat og drikke underveis, og at det blir tid til å kle av og på slik at vi verken blir for varme eller kalde. Dette er tur. Det er ikke en konkurranse om å gå fort opp og raskest mulig ned til hytta. Det er faktisk stikk motsatt: Vi skal samle gyldne øyeblikk underveis, ta bilder og se på utsikten.

Oppmøte presis kl 09:45 på trappa til Leirvassbu. Vi gir dere praktisk info før avgang. Vi går presis kl 10:00. Kommer du etter det, må du gå tur på egen hånd.

Løypa til topps over breen er kvistet, slik at det er enkelt å finne veien. Det er helt ufarlig å gå på ski på breen. Alle sprekker er fylt igjen med snø, og derfor går vi uten tau. Det er ikke skredfare på turen; ruta er slak og fin (godt under 30 grader).

Det tar ca 4 timers rolig gange til topps og ca 2 timer ned. Det er 700 høydemeter og ca 12 km tur/retur. KART: https://kart.finn.no/?lng=8.26244&lat=61.52507&zoom=13&mapType=normap&markers=8.26081,61.50509,r,H%C3%B8gvagltindane,+midtre%7C8.26081,61.50509,r,H%C3%B8gvagltindane,+midtre

Selve toppen er verken luftig eller skummel, så dette er ikke noe problem selv om du skulle ha et snev av høydeskrekk. Kjørere som har skredutstyr kan få mulighet til å kjøre litt brattere ned dersom de ønsker dette.

Husk at du har ansvar for å hjelpe sidemannen din underveis. Det er viktig å hjelpe og snakke både seg selv og andre OPP. Si som Pippi: "Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg sikkert".

TIPS, UTSTYR, PAKKELISTE

  • Tips om randonee for nybegynnere v/ Christin:
    www.turjenter.no/randonee-ski-tips-og-rad-til-nybegynnere/

Du må være utstyrt for vintertur i høyfjellet. Været kan slå om, og ting kan skje underveis som gjør at turen tar lengre tid enn planlagt. Sørg for at du har det som står i denne pakkelisten:
http://eventyrligar.blogspot.no/2015/04/pakkeliste-for-topptur-pa-randonee-ski.html

Du må eie eget rando-utstyr eller leie. Mange alpinanlegg og sportsbutikker leier ut utstyr. Leirvassbu leier ikke ut randoutstyr. Se dialog på veggen i dette arrangementet, her tipser folk hverandre om utleiesteder.

Du er selv ansvarlig for å tilpasse utstyret ditt i forkant, vi har ingen mulighet til å hjelpe deg med dette rett før avgang. Du må vite hvordan du tar på støvler, ski og feller og ha testet utstyret på forhånd. Det er svært viktig at randonee-støvlene er store nok, og at de passer perfekt i bindingene. Dette MÅ du sjekke på forhånd. Ikke vent med å skaffe utstyr til siste liten. Bra utstyr som passer er viktig for mestringsfølelsen og turgleden!

PÅMELDING - PEAKBOOK.ORG
Turen er en del av Peakbook vinterfestival. Denne helga blir det mulighet for mange flotte turer, du kan ta skredkurs mm. Leirvassbu er et fantastisk utgangspunkt for toppturer i alle himmelretninger! Meld deg på turen og Peakbook her: https://peakbook.org/article/no:peakbookVI.html

OVERNATTING OG TRANSPORT
Hvis du ikke ønsker å sove i telt, er det v-e-l-d-i-g lurt å booke plass på Leirvassbu 3-4 mnd i forkant. Det blir fort fullbooket i april. Se også info om buss til Leirvassbu fra Oslo: http://ton.no/no/leirvassbu-fjellstue

BARN: 12 ÅR +
Foreldre som tar med barn er ansvarlige for barna. Det betyr at dere må ha gått lignende turer før og vite helt sikkert at dette er en tur som barna klarer og har glede av. Dere må ha såpass fjellerfaring at dere selv er i stand til å vurdere hvordan barna har det. Dere må selv returnere til hytta ved behov langs stikket løype.

FADDERBARN OG DEKKTRENING
- Du betaler ikke noe for selve turen. Men jeg håper du vil bli fadder for et skolebarn i Månefjellene, Uganda. Det koster 33 kr/mnd (400 kr pr år). Les: www.mitandi.com/fadderbarn

  • Dekktrening er fin oppladning til toppturer. Bli med meg på tur i Østmarka til inntekt for klinikk i Månefjellene, Uganda: www.facebook.com/groups/turogtrening

Velkommen med på tur! Flere turer med Bjørn og meg legges ut etter hvert: www.facebook.com/pg/eventyrligaar/events

Klem - Christin
www.mitandi.com/christin

Kilde: Facebook