20. april 2018 kan du bli med Christin og Bjørn på nybegynnertur på randonee-ski til Midtre Høgvagltind ved Leirvassbu i Jotunheimen. Turen er for folk som har lyst til å prøve randonee-ski for første gang. Ingen forkunnskaper kreves - kun at du har stått på "vanlige" ski tidligere, f.eks langrenn, fjellski eller slalom. Se turbeskrivelse lenger ned.

PÅMELDING: PEAKBOOK VINTERFESTIVAL
Nybegynnerturen på randonee er en del av Peakbook-treffet, som arrangeres av Morten Helgesen, mannen bak fjellbibelen "Norges fjelltopper over 2000 meter". Her er det gode muligheter for å lære mer om fjellet vinterstid og gå flere fine turer. Meld deg på nybegynnerturen og Peakbook Vinterfestival her: https://peakbook.org/article/no:peakbookVI.html

OVERNATTING
Hvis du ikke ønsker å sove i telt, er det v-e-l-d-i-g lurt å booke plass på Leirvassbu allerede nå. Det blir fort fullt: http://ton.no/no/leirvassbu-fjellstue

OPPMØTE, TID OG STED
Oppmøte presis kl 09:45 på trappa til Leirvassbu. Vi gir dere praktisk informasjon før avgang og besvarer spørsmål. Avgang er presis kl 10:00. Kommer du etter det, må du gå tur på egen hånd.

TURBESKRIVELSE
Turen til Høgvagltind passer for deg som ønsker å lære å gå på randonee-ski i fjellet, og som stort sett bare har gått langrenn eller slalom tidligere. Løypa til topps over breen er stikket opp, slik at det er enkelt å komme opp og ned igjen. Det er helt ufarlig å gå på ski på breen. Alle sprekker er fylt igjen med snø, og derfor går vi uten tau. Det er ikke skredfare på turen siden hele ruta til topps er under 30 grader bratt.

Det tar ca 4 timers rolig gange til topps og ca 2 timer ned. Det er 700 høydemeter. Det finnes to veier ned - en enkel og en som er litt brattere for de som har lyst til å prøve det. Det er veldig enkelt å kjøre ned; ruten er lagt opp slik at du kan bruke energien på å øve deg på å sette gode svinger i snøen stedet for å bruke energi på å bremse fordi du er redd. Vi kommer oss ned uansett. Snøen er myk. Faller du, er det bare å reise seg opp igjen :-)

MÅL OG TURFILOSOFI
Målet med turen er å nyte fjellet, bruke dagen, gå rolig, ikke bli svett og ta riktige valg i høyfjellet. Vi passer godt på deg og skal ha med alle hjem til middag :-) Dette er ikke en konkurranse om å gå fort opp og raskt ned - vårt mål er å samle gyldne øyeblikk underveis og bruke dagen sammen. Vi er opptatt av at du spiser og drikker nok underveis og at du får nok tid til å kle av og på slik at vi verken blir for varme eller kalde. Du lærer om randonee-utstyr, blir kjent med andre friluftsinteresserte og får grunnleggende kunnskap om sikkerhet og ferdsel i fjellet om vinteren. Dette er med andre ord en fantastisk mulighet du ikke bør gå glipp av.

IKKE SKUMMELT - VI HJELPER HVERANDRE
Selve toppen på Høgvagltind er verken luftig eller skummel, så selv om du skulle ha et snev av høydeskrekk klarer du dette strålende. Vi støtter og hjelper deg hvis du trenger det og har lang erfaring med å få folk til å føle seg trygge og ivaretatt på tur. Vi har med flere gode hjelpere i følget og forventer også at alle hjelper den de går nærmest underveis.

BARN: 12 ÅR +
Foreldre som tar med barn er ansvarlige for barna. Det betyr at dere må ha gått lignende turer før og vite at dette er en tur som barna klarer og har glede av. Dere må også ha såpass fjellerfaring at dere selv er i stand til å returnere til hytta ved behov langs stikket løype.

TIPS: UTSTYR, PAKKELISTE, DEKKTRENING
Selv om dette er en enkel tur, er det svært viktig at du er utstyrt for tur i høyfjellet. Været kan slå om, og ting kan skje underveis som gjør at turen tar lengre tid enn planlagt.

Du må eie eget rando-utstyr eller leie. Mange alpinanlegg og sportsbutikker leier ut utstyr. Du er selv ansvarlig for å tilpasse utstyret ditt i forkant, vi har ingen mulighet til å hjelpe deg med dette rett før avgang. Du må vite hvordan du tar på støvler, ski og feller og ha testet utstyret på forhånd. Det er svært viktig at randonee-støvlene er store nok, og at de passer perfekt i bindingene. Dette MÅ du sjekke på forhånd.

STØTT KLINIKK I UGANDA
Du betaler ikke noe for nybegynnerturen. Men vi håper du blir med og spleiser på månedslønn til helsearbeiderne på klinikken i hjembygda mi i Uganda. Vi har 0 kr til administrasjon: mitandi.com/lonnsfadder

Si som Pippi: "Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg sikkert".

Klem - Christin
www.mitandi.com/christin

Kilde: Facebook