Velkommen til en sjeldent vakker ballettaften i konserthuset!

Fire klassiske balletter av den legendariske koreo­grafen George Balanchine, til musikk av Tsjajkovskij og Stravinskij står på programmet når vi inviterer til ballett med Nasjonalballetten på scenen og Stavanger Symfoniorkester i orkestergraven i Zetlitz.

SE MUSIKKEN, HØR DANSEN

George Balanchine regnes som en pioner innen ballett, og den neoklassiske dansens far. Hans dans er musikk. Det er ingen handling i hans verk, men musikken og bevegelsene smelter sammen til ett. «See the music, hear the dance», sa mesterkoreografen selv.

«Briljant med Balanchine», mente Dagsavisen etter premieren høsten 2016. Aftenposten skrev: «De tre ballettene i Klassisk mesteraften er enormt estetisk tilfredsstillende» og slo fast at «Balanchine er fortsatt mesternes mester».

SERENADER OG STYRKEPRØVER

Serenade er et av Balanchines signaturverk. Det er så vakkert, så vakkert, med elegante linjer, dansere i chiffon og fullt orkester som spiller Tsjajkovskijs Serenade for strykere i C-dur.

Vi viser duetten som anses som klimakset i den atletiske balletten Agon. Agon er gresk for styrkeprøve, og her er det presisjon og vitalitet som gjelder, til komplekse toner skapt spesielt for denne balletten av Stravinsky.

Balanchine skapte Tschaikovsky Pas de Deux for å vise frem akkurat hvor gode to av solistene i New York City Ballet var. Han var også inspirert av den nylig gjenoppdagede musikken som Tsjajkovskij skrev til Svanesjøen, men som senere forsvant. Nå er det Nasjonalballettens dansere sin tur.

Kvelden avsluttes med Tsjajkovskijs Orkestersuite nr. 3 i Theme and Variations. Den byr på noen av de mest intrikate ballettpartier som er skapt, og fremstår som en storslått klassisk feiring.


Serenade
Musikk Peter Tsjajkovskij

Agon pas de deux
Musikk Igor Stravinsky

Tschaikovsky Pas de Deux
Musikk Peter Tsjajkovskij

Theme and Variations
Musikk Peter Tsjajkovskij


Varighet omtrent 2 timer og 15 min., inkl. pause.

Nedre aldersgrense:

2 år

Arrangør:

Stavanger konserthus

Kilde: Facebook