Kiting og surfing - ekte friluftsglede

Kite- og surfe-entusiast Rune Varhaug gir praktisk informasjon for deg som ønsker å starte med kiting og surfing

Daily Planit har snakket med kite- og surfe-entusiast Rune Varhaug (35), fra Varhaug på Jæren. Han mener kiting og surfing er verdens beste aktiviteter, og brenner for sporten.

Rune har reist verden rundt for å surfe og kite, og bor ved sjøen, rett ved et av Norges beste surfesteder. Han startet med surfing i Australia i 2007, og har i tillegg kitet i halvannet år.

Både surfing og kiting er for alle. Fra 7-90 år. Han forteller om en 80-åring ute i bølgene som skalv slik at hele kiten ristet. Men uti, det skulle han. Han ler når han forteller om den gamle mannen som var i veien for alle de andre.

Man ser 80-åringer bare må uti, små barn som mestrer sporten og mennesker som bruker all sin fritid på brettet. Hva er det som gjør det? Hva er så magisk med surfing og kiting?

– Man får være ute. Å være på sjøen. Når du kiter, kjennes kicket av kraften fra kiten. Adrenalin og mestringsfølelse. Det er utfordrende, og man er i kontakt med elementene. Vind og vann. Det er alltid noe nytt å lære seg. Når man surfer slapper man av og venter på bølgene. Det er fantastisk når "rett bølge" kommer og man kjenner energien fra havet.

Det er også veldig sosialt. Jeg møter mange kjekke mennesker. Vi henger på stranda og nyter livet. Kitemiljøet er ikke så stort, så man møter gjerne de samme folkene på kitesteder over hele verden.

Hva trenger man for å starte med surfing og kiting?

– Til surfing trenger man et surfebrett og en våtdrakt. Til kiting trenger man selve kiten, bar med line, kitebrett/surfebrett, trapès og våtdrakt. I vinterhalvåret trenger man i tillegg hansker, sko og hette. I snøkiting brukes samme utstyr som i kiting på vann, men brettet byttes ut med snøbrett eller ski. Ofte twintip ski. Snøkiting er kjempegøy!

Hvor mye må man regne med å investere i utstyr?

– Et godt tips er å kjøpe brukt utstyr. De som driver profesjonelt har ofte sponsorer som holder dem med utstyr. De får nytt kanskje en gang i året, og selger videre billig. Sensommer og høst bør man sjekke bruktmarkedet. Da blir det lagt ut mye for salg. Ofte kan du gjøre gode kupp der noen har vært litt kjappe i avtrekkeren og kjøpt inn mye utstyr som ikke blir brukt.

Prisene varierer på helt nytt utstyr. Selve kiten kommer i ulike størrelser fra 2 kvadratmeter til 18 kvadratmeter. Langs Jærstrendene bør kiten være 9-10 kvadratmeter, men som nybegynner går man for en mindre kite. En mellomstor kite med bar vil komme opp i kr.15-16.000,-. Brettet ligger på rundt kr. 5.000,- og trapès kr. 2.000,- Skal man surfe vil brettet koste kr. 4-5.000,-. Våtdrakt ligger på kr. 2.000,-. Og jeg anbefaler en god våtdrakt. Med en god våtdrakt får man bruke vannet 1,5 til 2 timer når det er helt ned i 3-4 grader. Dette er ca priser, og det er som sagt mye penger å spare på å kjøpe brukt.

Høres ut som endel utstyr. Er det mye å pakke når du skal ta ut? Og mye vedlikehold?

– Nei, det er ikke noe stress. En sekk med utstyr og et brett er det jeg har med på kiting. Trenger bare ti minutter på å rigge opp. Når man surfer er det jo bare på med våtdrakt, så er man klar. Det er lite vedlikehold på utstyr, men det bør vaskes i ferskvann etter bruk.Ellers er det reparering av eventuelle skader på brett eller kite. Selve kiten bør også vaskes i ferskvann en gang i blant for å få av saltet.

Da har vi oversikt over hva man trenger. Hvordan starter man opp og hva bør man huske på?

– Jeg anbefaler alle å ta kurs. Det MÅ man når man skal kite. Det er viktigst med kursing før kiting. En er nødt for å kunne styre kiten. Men jeg anbefaler det for alle som vil surfe også. Det er sterke krefter i sving. På Sola var det en som ble tatt av vinden med kiten og fløy over sanddynene, over gjerdet og landet på rullebanen på Sola flyplass. Respekter naturkreftene og skaff deg kunnskap om sjøen, strømmer og vindforhold. Ikke ta ut alene. Ha med en venn. Og ha en telefon tilgjengelig på land. Ikke kite i fralandsvind. Surfere må passe på strømmer, men også andre folk og andre brett. I snøkiting er det enda flere ting å passe på. Ofte er det flere mennesker og gjenstander man skal ta hensyn til. Og snøkiting krever gode vindforhold. Været kan skifte raskt og man må være oppmerksom.

Bildet er fra 2015 i West-Australia

Når man så har blitt kurset og er i gang. Hvor lang tid tar det før man kan det?

– Det kommer an på antall timer på vannet, men er veldig forskjellig fra person til person. Det har også litt med teknikk og talent å gjøre, hvor mye tid man trenger. Men alle kan lære. Det er kanskje litt lettere å lære seg kiting enn surfing. Om man er ute i vannet hver dag tar det kanskje tre måneder før man mestrer surfing. Men om man sjelden er ute kan det fort gå tre år. Jeg var i Sri Lanka å kitet like etter jeg hadde vært på kitekurs i Australia. Der hadde vi to uker med seks timer kiting hver dag. Blir fort fremgang da. Utlært blir man vel aldri. Finnes alltid nye utfordringer. I kiting er det uendelig med triks.

Er man nødt til å være i god form for denne type sport?

– Her kan alle starte uansett hvor lite eller godt trent man er. Surfing er nok litt tyngre enn kiting. Her skal man padle, det handler om timing og valg av bølge. Muskler en ikke er vandt med å bruke blir aktivert. Så man blir i god form. I kiting velger du selv hvor mye innsats du legger inn. Her kan man få mye drahjelp av vinden.

Er det mye skader?

– Det er lite skader. Det går mest i ankler, kne og ribbein. Klart det forekommer alvorlige skader som i all sport. Man kan få et surfebrett i hode, bli dratt med ut på havet eller få en line rundt nakken. Derfor er det viktig med kursing, slik at man vet hva man skal gjøre og hva man skal passe på i en slik situasjon.

Dette høres supergøy ut. Du har vært over hele verden og bor midt i et kiteparadis. Hva er drømmedestinasjonen?

– Jeg har surfet mye over hele verden, men har ikke kitet så mange steder enda. I vinter reiser jeg til Brasil for å kite. Så akkurat nå er det drømmedestinasjonen. Likevel vil Australia alltid være en favoritt både for surfing og kiting. Vil spesielt anbefale Lancelin for begge deler. Jæren er jo i verdensklasse når det kommer til kiting og surfing. Så innenlands holder jeg meg mest i nærområdet når jeg skal ut med brettet, avslutter han med et smil.

Et stemningsbilde fra Sri Lanka.

Så nå er det bare å kaste seg ut i bølgene. Rune har en entusiasme som smitter og får alle rundt til å ønske at de kunne surfe og kite. Ble du også fristet til å teste ut kiting eller surfing, har vi lagt ut mange destinasjoner, eventer og kurs over hele landet på www.dailyplanit.no

Vi ønsker at våre artikler skal gi deg tips, inspirasjon og informasjon. Vi liker å lære nye ting, og deler gjerne med deg som leser.

Bakgrunn

Opprinnelsen til bølgesurfing på vann er minst 500 år gammel, og muligens enda eldre. Tidlige polynesiske kulturer utviklet sporten og tok det med dem som de reiste gjennom hele Stillehavet, og introduserer det til misjonærer og europeiske oppdagere. Moderne surfebrett og utbredelse av sporten startet i 1950 årene i USA. Sporten har flere avleggere som rullebrett (skating) og snøbrett (snowboard), surfing på sand, og videreutviklingen kitesurfing (kiteboarding). Når man kiter styrer man en drage og fremdriften kommer fra vindkraft. Kiting som sport oppstod i Frankrike og Hawaii rundt 1990 og fikk sitt gjennombrudd på 2000 tallet.

Surfing og kiting blir mer og mer populært I Norge. Jæren og Lofoten er populære destinasjoner for de som surfer og kiter i vannet. Steder som Haukeliseter og Rondane er spennende mål for snøkiting. Surfing er en aktivitet som mange kanskje forbinder med sol og sommer, men som nevnt er kiting i snø en mulighet. Surfing i sjøen er også en helårsaktivitet. Faktisk gir bølgene deg ofte best læringsmuligheter som nybegynner tidlig på høsten.

# kite # kiting # surf # surfing # sport # aktivitet # ute # natur # drage # bølger