Slik fungerer babysvømming

Hvordan fungerer babysvømming - uten kurs?

Lurer du på hvor du plasserer babyen i garderoben, hvor lenge dere kan være i bassenget, om du skal dykke med babyen eller hvor du kan gå på babysvømming. Fortvil ikke – her kommer svarene.

Man trenger ikke å betale i dyre dommer for å gå på babysvømming. Noen syns det er greit å gå på kurs i forkant, men det er ikke nødvendig. Mange svømmehaller har barnebasseng hvor man kan ta med seg babyen for å plaske i bassenget.

I Rogaland kan du blant annet ta med babyen til Varatun helsebasseng, klepphallen, Karmøyhallen, Stavanger Sanitetsforenings bo- og aktivitetssenter, Sandvika Fellesanlegg, Stavanger svømmehall, Randaberghallen, Stavanger svømmehall og Sivdammen helsebasseng.

I Oslo kan du ta med babyen til Tøyenbadet, Frognerbadet og Bøler Bad.

Kurslærer i Norges Svømmeforbund (NSF) og eier av svømmeklubben Neptunsbarn svømmeklubb, Christin Kjosmoen, har god ballast når det gjelder baby- og småbarnssvømming. Hun forklarer at det er flere kriterier som må oppfølges av svømmehallene og foreldre for at det skal være trygt for babyen å oppholde seg i vannet.

– Vanntemperaturen må være minst 33 til 34 grader. Barnet bør være to mnd. Da vet man at navlen har grodd, huden tåler klorvann og ikke minst, barnet klarer og innfinne seg med lyder og akustikken i bassenget.

Første gang i svømmehall

Man bør planlegge søvn og mating. Du kommer ikke langt med en trøtt og sulten baby. Det kan være lurt å ha med flere håndklær slik at babyen alltid har noe tørt og mykt å ligge på under skift av klær.

– Det er også lurt å finne en bukse som sitter tett rundt lårene og relativt tett rundt livet. Dette er for at hvis det skulle skje et lite uhell, har dere mulighet til å komme dere opp av bassenget før det har kommet ut av buksen. Her fungerer ikke badebleier så godt. Der er det vanskelig å se om det har kommet noe, og det vil sige ut av badebleien, forteller Kjosmoen.

Etterpå er det bare å spasere ut til dusjen med babyen på armen for å vaske deg selv. Det er ikke nødvendig å gjør babyen våt. Da er man klar for turen i bassenget.

Kjosmoen forklarer at det er viktig å la babyen få god tid til å venne seg til svømmehallmiljøet. God kroppskontakt er viktig, og husk å gå pent ned i vannet, hold barnet lett under brystet og skuldrene og bruk håndbaken til å støtte hodet (lag en liten skål med hendene dine). Foreldrene bør sitte så langt ned i vannet at skuldrene er under vann, slik at dere kan ha et visst øyekontakt med barnet.

– Den første gangen dere er der, holder det stort sett med 20 minutter i vannet. Det er god tid slik at barnet kan venne seg til omgivelsene. Dere bør ikke dykke barnet før dere kjenner barnet i element vann. Og heller ikke før dere er trygge på hva dere gjør og hvordan. Barnet føler dere svært godt, og hvis dere da er litt engstelige, vil dere overføre dette til barnet. Det er ikke heldig.

– Når dere og barnet er trygge i omgivelsene, og dere har vært i bassenget noen ganger, samt dere har prøvd på å gå rundt, snu barnet på ryggen, sprutet litt og kost dere, kan dere prøve dere på et lite dykk.

Dykking

Ikke alle er komfortable med å dykke babyen under vann. Da kan man enten gå på kurs eller droppe å gjør dette.

– Det er ingen hast, det kan ta dere fra fire til tolv uker å komme dit at dere føler dere trygge på å gjennomføre et dykk. Det viktigste er at dere føler vannet som element, og hvor mye det hjelper dere.

Hvis man skal dykke med barnet, anbefaler Kjosmoen å ta på dere dykkebriller, slik at dere kan se hvordan barnet har det under dykket, og det blir en god opplevelse for hele familien. Hun anbefaler denne framgangsmåten:

  • Blås på barnet lett i ansiktet, fra haken og opp til pannen. Da ser dere hvordan barnet lukker. Dette slik at dere blir trygge på hva som skjer.
  • Da kan dere dykke. Det er flere måter å gjøre det på. Det er viktig å alltid spør alltid barnet først; «vil du dykke?» og tell til tre , 1, og 2, og 3. Når barnet etter hvert blir fortrolig med øvelsen, kan de faktisk si NEI, og da avbryter dere.
  • Så kan dere kan blåse lett på barnet i ansiktet, stoppe, vente til barnet har trukket pusten, (det er en refleks) også ta barnet stille og rolig ned under vann. Her er det viktig å tenke på nesen til barnet som en «snøplog» slik at dere får et så naturlig dykk som mulig.
  • Eller kan dere utføre samme prosedyre, uten å blåse dem i ansiktet, men da er det viktig at dere løfter dem litt opp fra vannskorpen, slik at de ser at vannet kommer. Eller dere kan helle vann over hodet på barnet, slik at de lukker før dykket, eller dere kan bare rett og slett dykke.
  • Som dere ser er det mange alternativer. Ingen er like av oss, så det er viktig at dere finner måten dere føler dere trygge på. Etter hvert når dere spør barnet om de vil dykke, trekker de pusten selv, og er klare. Da er det bare å kjøre på, sier hun og fortsetter:

– Dykking er ikke alfa omega, men en grei ting å kunne. Det skaper sikkerhet når dere vet at barnet takler å få hodet under vann. Uansett, det viktigste her er at det føles trygt og godt og normalt for barnet og dere.

Etterhvert kan man begynne å leke litt. Sitte på kanten og hoppe uti, prøve å ligge på rygg så mye som mulig, sprute og ha det moro.

– Vil også minne dere om at det viktigeste dere kan lære barna er: vannet som element, de kan flyte, dykke og lignende, og det er livbergende. Så flyt på ryggen så mye som mulig, slik at barnet blir trygge her. Da kan de puste så mye de vil, og sparke litt med foten, slik at de kommer seg til kanten. Dette er selvberging, sier kurslæreren.

Etter badet

Tull et stort håndkle rundt babyen med en gang den løftes ut av vannet – etter du har tatt av den våte bleien eller buksen. Etter bading kan du vaske eller skylle av klorvannet. Smør gjerne huden inne med litt fuktighetskrem eller babyolje til slutt. Mange velger å vaske barnet mer grundig når de kommer hjem igjen, slik at det går fortere i garderoben når man er ferdig i bassenget. Da unngår du at babyen blir så fort kald.

Godt for babyen

Det er gode grunner for å dra på babysvømming. Det er god trim og avkobling for både barn og voksne. I tillegg kan babyen klare å utføre bevegelser som ikke er mulig på land. De kan frigjøres fra en sittende eller liggende stilling. Dessuten er det god fysisk trening hvor babyen får psykisk stimulering. Der er også et flott arena for å møte andre familier med små barn hvor man kan utveksle tanker, ideer og erfaringer. Babysvømming (hvis den blir fulgt opp) gir familien ekstra gode muligheter til lek og aktiviteter i vann eller i tilknytning til vann senere i livet (Kilde: NSF).

I noen svømmehaller må man melde seg på babysvømming på grunn av stor pågang. Andre plasser er det bare å møte opp. Ta kontakt med svømmehallen på forhånd for å avklare dette.

Husk alltid badehette.

– Lykke til, svømming er VANNvittig herlig, sier Kjosmoen.

# babysvømming # kurs # første gang